Windows 10 Cortana Nedir?

 Windows 10 cortana, Windows telefonları için geliştirilmiş bir sesli yardımcı asistan yazılımıdır. Windows 10 cortana, kullanıcılarının isteklerinin başlatmasına, görevlerin tamamlamasına ve ilgili verileri analiz ederek gelecekteki ihtiyaçları tahmin etmesine yardımcı olmaktadır. Microsoft’un dijital asistanı Cortana, ilk çıktığında Windows 10’a yapılan en önemli güncellemelerden biriydi. Ancak piyasaya sürülme tarihi Aralık 2015’

Windows 10 Cortana

ti ve o zamandan beri biraz değişti. Yıllar geçtikçe, yeni özellikler eklendi ve eski sürümleri kaldırıldı. Hangi Windows sürümünü kullandığınıza bağlı olarak, doğrudan Windows Arama kutusuna entegre edilebilir veya tamamen ayrı bir uygulama olarak çalıştırılabilir hale getirildi.


Microsoft’ta kıdemli iletişim müdürü Kiesha Clayton, “Cortana her zaman sizi kolluyor, yapmanıza gerek olmayan şeyleri hatırlıyor, proaktif olarak yapmanız gerekebilecek şeyleri öneriyor ve daha az çabayla daha fazlasını yapmanıza yardımcı oluyor” dedi. Cortana’nın bir kaç önemli özelliklerinden bazıları; Google Takviminizi yönetmek, Randevularınızı takip ederek hatırlatma bildirimleri göndermek, planlı seyehatinizi, uçuşlarınızı takip etmek için Cortana’yı kullanabilirsiniz.


Windows 10 Cortana Nasıl Açılır?

Windows 10 Cortana, Microsoft’un dijital asistanıdır ve isterseniz, her zaman parmaklarınızın ucunda olabilir, Windows 10 PC’nizde herhangi bir şey bulmanıza yardımcı olmaya, size hava durumu tahminlerini vermeye ve önemli tarihleri ​​kaçırmanız için planlanabilir.


Windows 10 Cortana açmak ve aktif etmek için;


Ekranınızın sol alt kısmından başlat menüsüne tıklayın.

Tüm Uygulamalar’a tıklayın.

Windows simgesinin üzerindeki daire simgesi olan Cortana’ya tıklayın.

Cortana’yı Kullan’a tıklayın.

Konuşma ve yazma kişiselleştirmesinin açık olmasını istiyorsanız Evet’i tıklayın. Bu, Cortana’nın sizi daha iyi tanımasına ve çeşitli görevleri tamamlamasına yardımcı olabilir. Bu özelliğin açılmasını istemiyorsanız Hayır, teşekkürler’i de seçebilirsiniz .

Cortana açma ve kurulum işlemi bu kadar artık kullanıma hazır. Arama çubuğuna bir şey yazın ve Cortana’nın çalışmasını izleyin.



Windows 10 Cortana Kapatma

Windows 10 Cortana kapatma, arama işlevine yoğun bir şekilde entegre edilmesinden dolayı kullanıcı deneyiminizi etkileyebilir. Bununla birlikte, Windows 10 Home Edition kullanıcıları Cortana’yı Kayıt Defteri Düzenleyicisi aracıyla devre dışı bırakabilir. Windows 10 Pro ve Enterprise kullanıcıları, Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni veya Grup İlkesi Yöneticisi’ni kullanabilir. Bir sistem geri yükleme noktası oluşturduktan ve Cortana’yı kalıcı olarak devre dışı bırakmak istediğinizden kesinlikle emin olduktan sonra, Kayıt Defteri Düzenleyicisini açmanız gerekir.


Windows 10 Cortana Kapatma;


Windows + S tuşuna basarak arama kutusunu açın.

“Cortana” yazarak uygulamaya giriş yapın.

Cortana’ya İzin Ver seçeneğine çift tıklayın.

Açılan pencereden Cortana Devre Dışı Bırakma’yı seçin.

Onaylamak için Tamam’a basın ve bilgisayarınızı yeniden başlayın.

Windows 10 Cortana Devre Dışı Bırakma

Windows 10 Cortana Kapatma

Windows 10 birçok yeni özellikle birlikte gelir, ancak hepsinden Cortana en iyilerinden biridir. Kullanıcılar için birçok görevi kolaylaştıran harika bir dijital asistandır. Odaklanmanıza ve işleri halletmenize yardımcı olarak verimli bir günü kolaylaştırır. PC’nizi kapatabilen, yeniden başlatabilen, oturumu kapatabilen, hazırda bekletebilen veya kilitleyebilen sanal bir yardımcıdır. Örneğin, çalışıyorsanız ve sistemi kapatmak veya yeniden başlatmak istiyorsanız, görevi gerçekleştirmek için sesli komutları kullanabilirsiniz.



 

Windows 10 Cortana Görev Çubuğundan Nasıl Gizlenir?

Tek istediğiniz Windows 10 görev çubuğundaki Cortana düğmesinden kurtulmaksa, basit bir düzeltme var. Cortana’yı devre dışı bırakmayacak, ancak onu gözlerden gizleyecektir.  Görev çubuğunda herhangi bir yere ‘sağ tıklayın’ ve ‘Cortana düğmesini göster’ seçeneğini tıklayın. Cortana daha önce görüntülendiyse, düğme artık kaybolacaktır. Geri getirmek isterseniz, aynı işlemi tekrar yapın.


Windows 10’da Cortana Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Ne yazık ki Cortana, Windows 10 PC’nizden kolayca kaldırılamaz. Yerleşik bir özellik olarak Microsoft bu olasılığı devre dışı bırakmıştır. Cortana’yı devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır, ancak ilki Windows 10 Home veya Pro’da olsanız da evrenseldir. Başlamadan önce, bunun kayıt defterinde değişiklik yapmayı içerdiğine dikkat edilmelidir ve her zaman dikkatli olunmalıdır. Anlamadığınız şeylerde değişiklik yapmak PC’nizde oldukça vahim sonuçlara yol açabilir, bu yüzden her zaman dikkatli olun.


1. Kayıt Defteri Düzenleyicisini açın

Windows 10’da Cortana’yı devre dışı bırakmak için yapmanız gereken ilk şey, Kayıt Defteri Düzenleyicisini açmaktır. Bunu Başlat Menüsündeki ‘Windows Yönetimsel Araçlar’ klasöründe bulacaksınız. 


Alternatif olarak, Windows 10 arama kutusunu kullanın ve ‘Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ yazın. Bu uygulamanın cihazınızda değişiklik yapmasına izin vermek isteyip istemediğiniz sorulduğunda, ‘Evet’i tıklayın.


2. Gerekli kayıt defteri girdisini bulun

İlk bölüm için, klasörlerle dolu kenar çubuğunda olmanız gerekir. Önce ‘HKEY_LOCAL_MACHINE’ klasörünü bulun ve ardından ‘SOFTWARE’ klasörünü genişletin. 



 

Buradan ‘İlkeler’i, ardından ‘Microsoft’u, ardından ‘Windows’u bulmanız gerekir. ‘Windows’ klasörünün içinde (Anahtar olarak da bilinir) zaten ‘Windows Arama’ etiketli başka bir klasörünüz olabilir. Eğer yapmazsan, önce bir tane yapman gerekecek. 


‘Windows’ klasörüne sağ tıklayın, ardından ‘Yeni’yi ve ardından ‘Anahtar’ı seçin. ‘Windows Arama’ olarak adlandırın.


3. Kayıt defterinde Cortana’yı devre dışı bırakın

Sonraki adım, Windows 10’da Cortana’yı gerçekten devre dışı bırakacağınız yerdir. Bir kez daha, önce kayıt defterinde yeni bir giriş oluşturmanız gerekir. 


Bir önceki adımda oluşturduğunuz ‘Windows Search’ klasörüne sağ tıklayın, ‘Yeni’yi seçin ve bu sefer ‘DWORD (32-bit) Değeri’ni seçin ve ‘AllowCortana’ olarak adlandırın. 


Bu yeni öğeye çift tıklayın ve değerinin ‘0’ olarak ayarlandığından emin olun. ‘Tamam’ı tıklayın ve Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın. Etkinleşmesi için şimdi PC’nizi yeniden başlatmanız gerekecek. 


Yeniden başlatıldığında Cortana devre dışı bırakılır. Bunu görev çubuğuna sağ tıklayarak kontrol edebilirsiniz ve bir zamanlar orada olan ‘Cortana Düğmesini Göster’ seçeneğini artık görmeyeceksiniz. Başlat Menüsündeki uygulamalar listesinde görünmeye devam edecek, ancak açmaya çalıştığınızda göreceğiniz gibi artık tamamen devre dışı bırakıldı. 


Cortana’yı tekrar etkinleştirmek isterseniz, aynı adımları izleyin ve ‘AllowCortana’da değeri ‘1’ olarak değiştirin.



4. Grup İlkesi Düzenleyicisi ile Windows 10 Pro’da Cortana nasıl devre dışı bırakılır

Windows 10 Pro kullanıyorsanız yukarıdaki yöntem de işe yarayacaktır ancak Windows 10 Home’da mümkün olmayan bir alternatif vardır. Cortana, Windows 10 Pro’daki Grup İlkesi Düzenleyicisi ile devre dışı bırakılabilir ve kayıt defterinde herhangi bir değişiklik yapma gereğini ortadan kaldırır.  


Çalıştır kutusunu açmak için ‘Win + R’ tuşlarına basarak Grup İlkesi Düzenleyicisini açın ve ardından ‘gpedit.msc’ girin. Ardından, önce “Bilgisayar Yapılandırması”na, ardından “Yönetim Şablonları”na, “Windows Bileşenleri”ne ve son olarak “Ara”ya giderek gerekli klasöre gidin.


Sağdaki bölmeye giderek, ‘Cortana’ya İzin Ver’ adlı girişi bulun ve açmak için çift tıklayın. ‘Devre Dışı’ olarak ayarlayın, ardından ‘Tamam’ı tıklayın ve Grup İlkesi Düzenleyicisini kapatın. 


Kayıt yönteminde olduğu gibi, değişikliklerin etkili olması için şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekecek.


Özet

Siri, Google Asistan ve Alexa gibi akıllı asistanlar milyonlarca insanın günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline geldiğinden Cortana’nın tam potansiyeline hiçbir zaman tam olarak ulaşamaması talihsiz bir durumdur. 


Birinin Windows 10 PC’lerinde Cortana’yı devre dışı bırakmak isteyebileceği birçok neden vardır ve neyse ki Microsoft bunu istemese de, bunun bir yolu var.


Windows 10 Cortana Nedir?

Windows 10 Cortana, bilgisayarınızın sanal asistanıdır ve sesli komut ile çalışan bir yazılımdır.


Windows 10 Cortana Türkiye Kullanım Durumu Nedir?

Windows 10 Cortana Türkiye’de hizmet vermeye henüz başlamamıştır. Türkçe dil desteği bulunmayı Cortana ne zaman Türkiye’de kullanıma açılacağına dair net bir bilgi yoktur.


Windows 10 Cortana Nasıl Açılır?

Windows 10 cortana açmak için arama çubuğuna “Cortana” yazın ve açılan uygulamadan aktiflleştirebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Ekran Yan Döndü & Ters Ekran Nasıl Düzelir?

Windows 10 RAM Kullanımı Azaltma & Düşürme